Abonnee worden

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Het formulier is succesvol verstuurd. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

« Bekijk Artikel 4.

Afzonderlijke ondernemingsraad

Kern


De ondernemer kan op grond van art. 4 lid 1 WOR voor een onderdeel van de onderneming ook een afzonderlijke ondernemingsraad instellen, indien dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR in de onderneming. Het begrip ‘onderdeel’ wordt gedefinieerd als een functionele groep van in de onderneming werkzame personen, die binnen de onderneming op zichzelf een organisatorisch verband vormt, zonder daarbij als zodanig zelfstandig naar buiten op te treden.


Aanwijzing


Het onderdeel waarvoor een afzonderlijke ondernemingsraad is ingesteld, moet worden gezien als een onderneming in de zin van de WOR. In de praktijk wordt op het niveau van een onderdeel vaak volstaan met de instelling van een onderdeelcommissie.

Voor het instellen van een afzonderlijke ondernemingsraad voor een afzonderlijk onderdeel van de onderneming zal van belang zijn of het bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR deze een aparte medezeggenschap te geven. Bijvoorbeeld is dat niet aan de orde wanneer onvoldoende duidelijk is dat de bestaande medezeggenschapsstructuur onvoldoende functioneerde en niet is gebleken van een (groot) draagvlak voor de instelling van ondernemingsraden voor de verschillende onderdelen.


Jurisprudentie

​(bron: Sprengers Advocaten te Utrecht)

Rb. Utrecht 30 september 1998, JAR 1998/222: Generale Bank Nederland/FNV Bondgenoten

WOR artikelen

Om u beter van dienst te zijn, maakt woronline.nl gebruik van cookies » Meer informatie